NASCAR är en actionladdad och fartfylld sport som många människor upplever som det ultimata äventyret. Även åskådarna vallfärdar till de olika banorna i USA för att ta del av den krasch-laddade sporten som ibland kan bli så snabb så att dödsfall sker. Här kommer några typiska kännetecken för att utmärka NASCAR.

Krascherna

I få sporter kan man skåda så många krascher och krockar som i NASCAR. Visst förekommer det ofta i Formel 1 också men i NASCAR kan folk bege sig till tävlingarna enbart för att hoppas få se en krasch. Krockarna eller krascherna som ofta innebär att bilar slår runt eller fattar eld, kan ske i 300 km/h och leda till ofattbara skador, både på bilarna och tävlande. Detta kostar naturligtvis en slant men tack vare sponsorerna så kan bilar snabbt ersättas.

Festligheterna

En mera positiv faktor med NASCAR är att det blir en stor publikfest och glädjen och spänningen gör sig ständigt påmind på och runt banorna. Dagarna innan och under loppen firar folk nätterna igenom med artister, mat, dans och fansens uppvisningar. Då tävlingarna omsätter så oerhört mycket pengar så förekommer även en hel del välgörenhet för olika typer av ändamål och därför ser man även en del stora personligheter som ställer upp. Banorna har ofta plats för över 300 000 människor så det är en fantastisk stämning.

Den goda överblicken

Det som lockar så många åskådare under NASCAR-loppen är också att den täta racingen bidrar till att alla åskådare kan se det mesta som händer. I stort sett alla banor har också en bra uppbyggnad som ger en perfekt överblick över det som händer och sker. Charmen med NASCAR är också att det handlar om fingertoppskänsla eftersom bilarna är relativt gamla utan en massa datorer och attiraljer.

I NASCAR är det ganska ovanligt med utlänningar, de flesta är amerikaner. Dock har en svensk fått denna drömplats. Kenny Bräck har fått känna på lukten av det brända, härliga gummit.