Rally är en annan stor bilsport som förr i Sverige, har varit en av de mest utövade motorsporterna. Både kvinnor och män har gjort sig ett namn genom rally och när SAAB Automobile fortfarande fanns så bidrog företaget till motorer och modeller på banorna. Detta har nu gått i stöpet och nu har de svenska rallyförarna ersatts av franska och finländska talanger som kammat hem åtskilliga vinster.

Stora svenska rallyförare

Under rally-Sveriges guldår så fanns det ett flertal storheter som tävlade om pokalerna. Stig Blomqvist var en av dem men även den kvinnliga Evy Rosberg var berömd. De allra första åren som Sweden rally hölls, var även Björn Waldegård ett stort namn att inte ta miste på. Tyvärr har rallyts storhetstid i Sverige, för svenska förare lagts på hyllan men bilintresset överlag finns fortfarande kvar. Det märker man på alla bilintresserade som samlar på gamla bilmodeller eller går på veteranbilsträffar för att återuppleva en svunnen tid. Genom olika sajter om bilinfo kan du både hitta din drömbil och stifta nya bekantskaper med andra bilentusiaster.

Kända rallytävlingar

En deltävling till VM i rally, går av stapeln i de värmländska skogarna i början av varje år. Den tävlingen heter Sweden Rally och drar stora mängder åskådare. Denna tävling räknas till det största svenska sportevenemanget och det kördes första gången 1950 under sommaren. Numera är det dock under januari månad som detta lopp går av stapeln. Det är oerhört populärt i internationella sammanhang och hela världens rallyförare av högsta klass ser till att delta. Den senaste vinnaren 2018 var en belgisk förare vid namn Thierry Neuville. Andra kända vinnare har varit Sébastien Ogier och Tommi Mäkinen.

Andra kända rallytävlingar är Paris-Dakar som numera enbart heter Dakar Rally. Det körs nu i Sydamerika efter att det sista loppet kördes i Afrikas öken fram tills 2008. Säkerheten var för låg och flera dödsfall har inträffat.