Denna motorsport är mycket het i USA och det fullkomligt kryllar av åskådare när tävlingarna inleds. Namnet står för National Association for Stock Car Auto Racing och grundades redan 1948. Det är en organisation som ansvarar för sporten och serierna Monster Energy Cup Series, Xfinity Series och Camping World Truck Series.

Hur det hela började

Precis efter andra världskriget började racingsporterna att bli alltmer populära då folk gärna ville ha något att glädja sig åt efter dessa dystra tider. Dessutom blev alla motorer och fordon intensivare och utvecklade under kriget för att genomföra så bra försvar som möjligt och dessa tekniker tog man med sig till privatfordon, flygplan och annat. Stock-car racing blev nästintill den amerikanska nationalsporten och banor byggdes och utökades över hela landet. En av dem blev Daytona Beach i Florida. Bill France Sr. blev den första att sammanföra ett möte där för att diskutera reglerna kring stock-car och det var efter det som NASCAR bildades. Man var dock skeptisk till en början eftersom de som tidigare hade kört racing i USA, hade använt de snabba bilarna till att fly från polisen på grund av smuggling eller annan kriminalitet och därför trodde ingen på idén direkt.

Dock skulle de visa sig få helt fel och redan ett år efteråt organiserades den första tävlingen i Daytona där mötet ett år tidigare hade ägt rum. Eftersom tävlingarna drog till sig så mycket publik som även ville se snabbare och tuffare åkningar så utökade man banorna och erbjöd även superspeedway på asfalt. De första tio åren var det som att hälla bensin på eld och det folkliga intresset växte alltmer. Sporten blev till slut så stor att miljardbelopp omsättes årligen och sponsorerna bråkade om att få vara med på ett hörn. Den enda sporten som omsätter mer i dagsläget är den fartfyllda och bullriga Formel 1.