I den här artikeln ska vi bekanta oss närmare med några kända lopp för motorcyklar. Bilar är annars de tävlingar som lockar till sig den största skaran av människor men motorcyklar ligger inte långt efter. Bara i Sverige är faktiskt motorcykelsporter som speedway en av de mest populära sporterna.

Moto GP

Det stora motorcykelracet Moto GP har körts sedan 1949 och är den högst rankade serien inom motorcykelsport. Man kan lätt jämföra den med bilarnas Formel 1. Loppet har haft flera klasser och körts olika beroende på vilka klasser som medverkade i tävlingen. Det är motorerna det mesta avgörs på och man kan exempelvis tävla med 80 cc, 125 cc eller det högsta 500 cc. Även ett lopp för sidovagnar har funnits tillgängligt men lades ned på 80-talet. De tvåtaktiga motorerna har konkurrerat med de fyrtaktiga och ett tag efter 60-talet var de fyrtaktiga inte ens med i spelet längre. Fram till 2002 kunde man välja mellan fyrtakt och tvåtakt om man körde i den tyngsta klassen – nämligen 500 cc. Även cylindrarna ökade under början av 2000-talet och från 2007 finns klassen 800 cc som blev ännu tyngre 2012 med 1000 cc.

Regler för motorer i Moto GP

Man kan inte bara ge sig ut med vilken motorcykel som helst under Moto GP utan det finns mycket specifika regler att leva efter. Man får till exempel endast använda fyrtaktsmotorer, ha högst fyra cylindrar och den maximala storleken för motorerna är alltså sedan 2012, 1000 cc. Den lägsta tillåtna vikten på cykeln för dessa monstermotorer, är 157 kg.

Själva tävlingen

Under hela Moto GP, anordnas 17 deltävlingar runt om i världen. Poängen delas ut beroende på vilken position man får i loppet, vilket naturligtvis leder till att den förare som har flest poäng i slutet av loppet, tar hem världsmästartiteln. Hela 21 gånger har loppet hållits i Sverige.