Endurance är en typ av bilsport som syftar till att testa uthålligheten hos föraren och även hos fordonet. Det är långa lopp under vilka man kan byta förare och ett känt sådant lopp är Le Mans 24 timmar. Antingen kan loppen handla om att förbruka så lång distans som möjligt under en viss tid eller så delar man upp loppet i delar och försöker köra dem så fort som möjligt. vanliga distanser inom endurance-lopp har legat på mellan 6 timmar och 24 timmar och kan röra sig om allt mellan 1000 km till ca 1600 km. Förarna byter med varandra under loppets gång i varje team och oftast är det två eller max fyra förare under loppet som turas om. Det beror naturligtvis på förarnas kompetens, deras förutsättningar och ork.

Endurance historia

De första loppen av endurance tog plats i Italien 1900. Det 185 km ånga loppet Coppa Florio var det första som har blivit endurance racingens första tävling och sedan spred sig detta fenomen både inom Europa och till USA. Det första organiserade 24-timmarsloppet skapades i Ohio 1905 och det världsberömda loppet Le Mans 24-timmars har körts sedan 1923. Det räknas nu som det största enskilda loppet i världen tillsammans med Indy 500. Även i Sverige körs ett stort antal lopp på banor, varav Mantorp Park är en av de största. Bilarna som används under endurance racing är äldre sportbilar som trimmas upp och renoveras för att ta sig så långt som de bör.

Le Mans

Ett av de största långdistansloppen i endurance heter Le Mans och går årligen i nordvästra Frankrike. Det började som en tävling med två olika förare som skulle köra 24 timmar i sträck på en bana i en sportvagn. Sedan dess har loppet utökat i antal tävlande och den person som vunnit flest gånger är en dansk vid namn Tom Kristensen. Porsche är den bil som vunnit hela 19 gånger men Audi ligger inte långt efter med 13 gånger.