Namnet Formula 1 syftar på den formel som är utarbetad sedan 1950-talet om hur bilarna som deltar skall vara utformade, liksom det faktum att vinnaren blir etta inom biltillverkarnas värld. Sanningen är dock att loppen har två olika vinnare, föraren och biltillverkaren, och därför har man olika tävlingar som koncentrerar sig på dessa två olika aspekter. Det handlar alltså om racerlopp där man delar ut två olika guldmedaljer och det innebär enorm prestige för både den som tillverkat vinnarbilen och den som är bäste förare.

När det kommer till bilmärken är det i skrivande stund Mercedes som är ettan i Formula 1-loppen och den bäste föraren britten Lewis Hamilton som tävlar för samma märke. Denne trettiotreårige förare har vunnit hela fyra gånger och anses vara den bäste i sin generation. När han vann sitt första lopp år 2007 var han blott 22 år gammal och slog med det världsrekord som tävlingarnas yngsta vinnare. Sedan dess har hans karriär gått spikrakt uppåt och förutom sina fyra guldmedaljer har han stått på vinnarpodiet hela sjutton gånger. Han har också diskvalificerats en gång på grund av sitt ohyfsade uppträdande men har lugnat ner sig avsevärt under senare år. Hans stil beskrivs dock som aggressiv och det som får många att både avundas och frukta honom är det faktum att han är mycket skicklig på flera olika plan och med det har en allroundstyrka som få kan tävla mot.

Tyska Mercedes-Benz har varit med från början och deltog redan på 1920-talet i de prestigefyllda loppen med stor framgång. På slutet av 1950-talet var man dock involverad i en hemsk olycka där både förare och åttio personer i publiken omkom och började inte tävla igen förrän 1994. Under de senaste åren har man dominerat Formula 1 med guldmedaljer både som konstruktör och med sina förare sedan år 2014.